Vatrogasni grafit povodom 100 godina vatrogasne postrojbe Grada Zagreba

Jedinstveni grafit, umjetničko djelo postavljen je na ulaz u JVP Zagreb u Savskoj 1.

Prve ideje o postavljanju grafita na ulaz u JVP Zagreb pojavile su se kad se je počelo intenzivnije pripremati za proslavu navedene obljetnice.

Djelatnik postrojbe, Siniša Jembrih početne ideje predstavio je poznatim zagrebačkom grafiterima iz Dubrave koji su počeli sa izradom prvih skica. Te skice predstavljene su i vodstvu postrojbe koje je podržalo postavljanje grafita, nakon čega se je Zapovjednik postaje Centar Dragutin Vuković više nego aktivno uključio u organiziranje izrade grafita.

Grafit je dovršen tik prije proslave godišnjice, a predstavlja kombinaciju dviju vodećih motiva: vatrogasca u unutarnjoj navali te stiliziranog i neslužbenog grba postrojbe.

Vatrogasci u unutarnjoj navali ustvari su inspirirani fotografijama Siniše Jembriha: silueta je vatrogasca Tihomira Varga sa obuke u Flashover simulatoru SPU Ivanić-Grad, a vatrogasac koji gasi je Denis Bartol, sa poznate fotografije koje snimljena sa potrebe plakata za Dan otvorenih vrata.

Grb sa natpisom 1910-2010 i natpisom Zagreb grafički opisuje veliku obljetnicu. Grbom dominira kaciga F1 Gallet kao novi simbol vatrogasaca Grada Zagreba, stilizirane vizure Zagreba sa prepoznatljivim simbolima glavnog grada kao i prekriženi vatrogasni alati: Haligan (koji je JVP Zagreb prva uvela u svoju službu, proizvod tvrtke Paratech) i sjekira.

Sponzori grafita su poduzeće Berač i Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

Tekst: SPU Hrvatska
www.flashover-hr.com
Foto: Siniša Jembrih