Radionica ‘Profesionalne bolesti u vatrogastvu’

U prostorima Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja 26. travnja 2016. godine u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vatrogasne zajednice, Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održana je nakon prve radionice na temu: Komunikacija (sustavi veze) u vatrogastvu i druga na temu „Profesionalne bolesti u vatrogastvu” sa podtemom: Mentalno zdravlje i djelatnici spasilačkih službi; potreba za psihološkom podrškom u vatrogastvu.

Povod za organizaciju radionice je činjenica da Republici Hrvatskoj ne postoji evidencija o profesionalnim bolestima u vatrogastvu, (što ne znači da ih nema), vjerojatno stoga što se zbog straha od gubljenja liječničkog uvjerenja (time najčešće i posla) takve bolesti najčešće nisu evidentirale. Tematska radionica trebala je dati odgovor ili barem dio na pitanja koje to profesionalne bolesti u vatrogastvu postoje i koje situacije dovode do profesionalnih oboljenja te da li i kako profesionalno oboljenje vatrogasca utječe na njegovu radnu sposobnost za obavljanje poslova profesionalnog vatrogasca.

Cilj radionice bio je i oblikovanje daljnjih prijedloga za sustavniji način rješavanja problema vatrogasaca bilo fizičkih ili psihičkih te usmjerenje na potrebne daljnje aktivnosti u svezi donošenja novog Zakona o profesionalnoj mirovini. Podići razinu svijesti vatrogasaca kada tokom intervencije dožive traumu da se usude potražiti stručnu pomoć liječnika ili psihologa bez straha od stigmatiziranja kolega ili nadređenih i pri tome je želja organizatora bila predložiti model konkretne pomoći.

Kao izlagači na radionici su osim stručnjaka iz navedenih područja od strane Državne uprave za zaštite i spašavanja – Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Dunje Radauš, dipl.prof.psih., sudjelovali i stručnjaci iz Hrvatskog zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, prim.dr.sc. Marija Zavalić, dr.med., Mladen Kratohvil, dr.med., spec.med.rada i Helena Koren, mag.psih.
Radionici su prisustvovali i predstavnici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, a putem video veze radionicu su pratili i pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Grada Požege, Plitvička jezera, Dubrovački vatrogasci i Grada Splita.
Putem više tematskih prezentacija kroz prethodno izrađena istraživanja i analize ali i u raspravi i prenošenju iskustava pojedinaca govorilo se je o određenim problemima u vatrogastvu koji se tiču profesionalnih bolesti vatrogasaca, profesionalne mirovine, nedostatka zakonske osnove kao i drugih problema koji se tiču zdravlja, a povezani su uz obavljanje poslova vatrogasaca. Nakon svakog izlaganja vođene su konstruktivne rasprave te su na kraju tematske radionice zabilježeni prijedlozi zaključaka koji će usmjeriti daljnje aktivnosti sa ciljem pokušaja rješavanja pitanja profesionalnih bolesti i ostalih pitanja vezanih uz slične probleme s kojima se susreću vatrogasci a naročito vatrogasci starije životne dobi.