Pojeo vuk magare

Sjećate li se barem dijela hrvatskih medijskih skandala? Otkad imamo državu, imamo i svoje skandale. Svako malo neke novine, a ima ih uglavnom žutih, objavljuju razne priče i pričice. Te klan Grupo, pa organzirini kriminal, pa poljoprivredne svinjarije, pa razne političke i špijunske afere, pa pronevjere, pa privatizacija. Hm, je li išta u Hrvatskoj u zadnjih petnaest godina napravljeno bez sumnje i afere?
A sada konačno u zadnjih desetak dana i vatrogastvo dobiva aferu. Nova TV razotkriva sladak život u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja by the way funkcionira kao uzorno privatno poduzeće, a to ne bi smjela. A njezin šef novinarima ne želi otkriti svoja primanja, mada bi to morao.
Nitko ne zna kamo ide lova od premija osiguranja, HVZ funkcionira kao nekadašnje mjesne zajednice, gdje je za milijune kuna dovoljno dati ceduljicu na kojoj je našarano uvijek isto godišnje izvješće. Čekaj malo!
Poznavatelje vatrogastva afera nije iznenadila. A K-15 naših vatrogasaca pao je nažalost u zaborav. Kao i činjenica da se vatrogascima ne vraća PDV. Kao i vrlo loša organizacija dislokacije vatrogasaca u požarnoj sezoni. Kao i padanje helikoptera i zrakoplova jer je sustav u MORH-u jezivo loš, pa nema ni Rumunja da nam repariraju vozni park, ali ima Mesića da kaže da je sezona bila fantastična. Kao i mnoge druge nepravilnosti u vatrogastvu, kao što je neustavnost dosadašnjeg i nekih novih prijedloga famoznog zakona o vatrogastvu.
No, vatrogastvo je samo odraz stanja u našoj državi, koja, kako nam tvrde političari, samo što nije primljena u Europsku uniju. Ako je po vatrogastvu suditi, Hrvatska je od EU daleko kao i Kambodža, Sjeverna Koreja, Burundi ili Gvatemala.
Ako je po trošenju love suditi, u HVZ-u sjede najveći intelektualci za koje je onaj dr. Radman što rastura genetiku obična pljuga. Jer dečki za svoje intelektualne usluge masno naplaćuju. A najveća intelektualnost sastoji se u tome kako dobro radno mjesto pretvoriti u privatno carstvo u kojem se lova uzima na desetak načina. Ustvari, uvijek na isti – drp, drp. Štrp, štrp. Ima tu posla za uskoke, kriminologe, istražitelje, financijske policaje (koji nam se vraćaju prvoga siječnja) i ostala njuškala. Ali, sumnjam da bi i Sherlock Holmes razmrsio sve što se ovdje zbilo.
Mini replika takvog rada nalazi se u nekim županijskim i gradskim VZ ispremreženim privatnim interesima. Neki se ne drže zakona, jer Bože moj, zakoni imaju rupe i rupice. Ima li uopće ova naša neovisna država snage istražiti sve račune, narudžbenice, nabave vozila, mobitela i drugoga, prebacivanje love po fondovima i računima ako već ne može nadzirati lovu ispod stola?
I kako će se sve to završiti? Štrcko ne mora biti prorok da zna: vjerojatno zastarom, a možda nečijom ostavkom nakon koje će glavni akter prijeći na još bolje plaćeno radno mjesto, ili otvoriti (a možda već i je) privatnu firmu ovako stečenim kapitalom. Jer, kada ste čuli da je u Hrvatskoj ijedan akter škandala bio na kraju u zatvoru? Sve kojih se sjećam da su pravili škandale na TV i dalje viđam u džipovima, šeratonima i raznim drugim mjestima za napaćene.
Dragi vatrogasci, pojeo je vuk magare. I jede ga i dalje i dalje će ga papati. Eto, tu je otišao vaš K-15, tu su otišla sredstva za poboljšanje letnih sposobnosti zrakoplova i helikoptera koji danas lete poput kamena. Tu su otišla nova vozila, bolja oprema itd. Neki su se dečki dobro snašli, kako se to u Hrvatskoj kaže.
Dok god se bude ovako radilo, Hrvatska i Europska unija biti će dva entiteta. Ne tvrdim da se i tamo ne mažnjava, ali ne ovako bezočno i velikom žlicom. I svakako ne tako nekažnjeno.
Vaš europski Štrcko vas pozdravlja…