Kad dobrovoljci zapovjedaju

Jedan skoro nevjerojatan slučaj najbolje je ilustrirao odnos prema vatrogastvu u Hrvatskoj.
Sindikalac Mladen Magdić je u povodu političke smjene karlovačkog zapovjednika Gorana Frankovića kontaktirao pročelnika za gospodarstvo grada Karlovca Ivana Mrzljaka. Ovaj mu je objasnio u čemu je stvar kad je Franković u pitanju: «Neće zapovjedati profesionalci, već će dragovoljci zapovjedati profesionalcima». To je objašnjenje službene osobe gradskog poglavarstva!
E, sad ovako. Ako vatrogastvo spada u brigu grada, kao i druge djelatnosti, onda prema Mrzljakovim idejama idemo posložiti gradsku upravu.
Naprimjer, zašto bi u gradskom vodovodu radili profesionalci. Vodovod možemo organizirati od dvadesetak građana koji osobito vole vode, a spremni su u svoje slobodno vrijeme dolaziti i ljudima puštati vodu, nadzirati kvalitetu itd.
Pa gradska čistoća. I tu bi trebali dolaziti dobrovoljci i pobirati smeće. Kada im se hoće i koliko hoće. Pa ih onda u petak zovu da nešto počiste, a oni dođu u ponedjeljak. U subotu su imali feštu, u nedjelju su počinuli.
Daleko najbolje bi bilo da u lokalnoj bolnici također rade dobrovoljci. Dođe tako čovjek vaditi slijepo crijevo, pa pričeka kirurga dobrovoljca. I dođe on u neko doba (kad posvršava privatni posao) i kaže pacijentu – «Ja sam inače urar, ali ću vam srediti to slijepo crijevo». Čovjek se s povjerenjem prepušta takvome u ruke.
Mrzljakov patent bi se mogao primijeniti i na državnu razinu. Naprimjer, zašto bi u Saboru sjedili zastupnici i bili profesionalci, plaćeni za taj posao? Kada mogu lijepo svi raditi u svojim profesijama i kada im se svidi opale zasjedanje Sabora. I nisu za to plaćeni.
Ili, da u pol osam počne dnevnik na HTV-u, a umjesto Nensi Brlek, proklete profesionalke, pred kamerom sjedi susjed Štef, naš dobrovoljac. On bi sigurno bio bolji.
Tako bismo mogli zamijeniti profesionalne vozače, ljekarnike, strojobravare, profesore, ekonomiste, čistačice i svu silu zanimanja. Tako bi se ostvarile ogromne uštede i naša bi zemlja sigurno odmah ušla u Europsku uniju.
A zamislite koliko bismo tek uštedili da umjesto Mrzljaka, profesionalca, pročelnik u poglavarstvu grada bude recimo moja susjeda Barica. Dragovoljka.

Profesionalne vatrogasce stvarno treba dotjerati u red. Primjerice, kad im dođe dojava, oni bi mogli nazvati neko lokalno dobrovoljno društvo gdje je zapovjednik opet onaj Štef, znate, onaj kaj po Mrzljakovom vodi dnevnike na TV. Razgovor ide otprilike ovako:
Operativac: «Dobar dan, gospodine Štef, oprostite kaj smetamo».
Štef: «Opet vi. Dosadni ste. Kaj ne vidite da jedem. Kaj opet nekaj gori?»
Operativac: «Ne gori. Prevrnuo se kamion s n-heptanom, pa vas molim da nam kažete kako ćemo intervenirati»
Štef: «Kakvi heptanoni?»
Operativac (očajnim glasom): «Nisu heptanoni. N-heptan, to vam je kemikalija. Iz cisterne curi.»
Štef: «Čujte, ja mislim da treba onda začepiti rupu. Tak smo i mi lani kad se Joži bačva probušila…»
Operativac: «Znamo to, ali n-heptan je otrovan i opasan».
Štef: «Aha, ne možete intervenirat. Gamad jedna profesionalna.»
Operativac: «Znamo mi sve, nego čekamo vaše zapovjedi, jer su nam rekli da moramo slušati mi vas, a ne vi nas».
Štef: «Onda bumo to ja i moji dečki začas, sam vi sjedite. Nego, recite tam vozaču da malo pričeka, nije zgodno, baš je utakmica. Onda povečeramo i evo nas».
Operativac: «Hvala gospodine Štef, reći ću tako.»
Klik. Tuuu-tuuu.
Posljednje vijesti: «Na državnoj cesti D1 nedaleko Kalovca u ranim poslijepodnevnim satima došlo je do prevrtanja cisterne i isjecanja n-heptana. Obavljajući hitnu intervenciju negdje iza 22 sata, poginulo je od trovanja 14 pripadnika DVD Donje Šikarje. Oni su hrabro i nesebično zamijenili Javnu profesionalnu postrojbu koja nije izvršila intervenciju. Među poginulima je i popularni Štef, poznat našoj javnosti kao voditelj dnevnika HTV-a».

Zapamtite: ne smiju profesionalci zapovjedat! Treba dati kormilo dobrovoljcima. Evo, ja, Štrcko, tražim da se onaj profesionalac Mesić makne. Umjesto silne love što bi se trošila za sljedeće izbore, idem ja na predsjedničko mjesto. Dobrovoljno. Ali, ne i besplatno…

P.S. – Nemam nikaj protiv dobrovoljaca. Velika većina njih ionako ne bi htjela zapovjedat, ma što vam Mrzljak govorio.