Ifex impulsna puška

ifex pu 1

 

Impulsna puška IFEX izrađena od nehrđajućeg čelika sastoji se od pogonske komore, ventila sa brzim otvaranjem, sklopa sa otponcem te komore za sredstvo za gašenje. Za pogon puške upotrebljava se zrak stlačen na 25 bara.

ifex pu 2

 

Kada se ventil otvori, komprimirani zrak potiskuje sredstvo za gašenje velikom brzinom u nekoliko milisekundi. Sredstvo za gašenje izbacuje se sa velikim momentom sile, velikom prodornošću i velikom učinkovitošću gašenja plamena.

 

 

KAPACITET SPREMNIKA VODE/SREDSTVA ZA GAŠENJE

1 LITARA

DUŽINA / PROMJER

800 MM / 70 MM

MASA PRAZNE PUŠKE

6,8 kg

MATERIJAL OD KOJEG JE IZRAĐEN CILINDAR

NEHRĐAJUĆI ČELIK SS 304

NARAMENICA (REMENJE)

VATROOTPORNI TEKSTIL NOMEX

VISOKOBRZINSKI VENTIL / POKRETNI KLIP

ALUMINIJ F 52 / TITAN

PIŠTOLJSKI SKLOP I OKIDAČ

LIJEVANI ALUMINIJ

MEMBRANA NA OTVORU

SPECIJALNA GUMA

VENTIL OTPONAC

NEHRĐAJUČI ČELIK 304 TIJELO – ALUMINIJSKI KLIZAČ

CIJEVI ZA VODU I ZRAK

BRZE SPOJNICE

MIN/MAX KOLIČINA SREDSTVA ZA GAŠENJE PRI HICU

0.25 / 1.0 LITRA

MAX DOMET

16 METARA

ŠIRINA RASPRŠENOG SREDSTVA / X METARA OD PUŠKE

3.0 METARA / 5 METARA

RADNI / ISPITNI TLAK

25 BAR / 40 BAR

TLAK OTVARANJA SIGURNOSNOG VENTILA

35 BAR

VRIJEME OTVARANJA I ZATVARANJA VENTILA

20 MILLISECKUNDI

BRZINA KOD MEMBRANE

120 M/SEK = 432 KM/H

PROSJEČNA VELIČINA KAPLJICE

2 TO 200 MICRONA

 

 

IMPULSNA PUŠKA I NJEZINE OPSKRBNE JEDINICE

IFEX impulsna puška izrađena je kao višestruko upotrebljiv alat za vatrogasne postrojbe i spasilačke timove po cijelom svijetu. Ova naprava uspijeva sa malom količinom vode ugasiti velike požare. Brzina izbacivanja sredstva za gašenje koja prelazi 400 km/h i velika površina hlađenja pružaju visoku učinkovitost u zaustavljanju vatre sa određenih udaljenosti. Dodatkom pjenila mogu se gasiti požari razreda B. Koristeći samo čistu vodu može se gasiti visokonaponska električna oprema.

ifex pu 3
             
ifex pu 4

 Kako bi vatrogasac mogao biti neovisan prilikom rada, IFEX impulsna puška koristi se u kombinaciji sa naprtnjačom ili kolicima kao neovisne jedinice za opskrbu.


IFEX NAPRTNJAČA

Naprtnjača je najmobilnija opskrbna jedinica koja se može koristiti u kombinaciji sa IFEX impulsnom puškom, a služi za gašenje požara u početnoj fazi. Naprtnjača sadrži spremnik za sredstvo za gašenje zapremnine 13 litara, spremnik za zrak zapremnine 2 litre i regulator tlaka sa dva izlaza koji daje tlak zraka pušci i vodi. Voda i bilo kakav dodatak mogu se dodavati direktno u spremnik. Koncentracija dodataka trebala bi biti reducirana na 0,5 do 1%, a ne 3 do 6% kako se normalno preporuča. Na leđnom nosaču također se nalazi mjesto za montiranje još jednog spremnika sa stlačenim zrakom koji opskrbljava vatrogasca zrakom za disanje poput izolacijskog aparata.

ifex pu 7

ZAPREMNINA SPREMNIKA SA SREDSTVOM ZA GAŠENJE

13LITARA

ZAPREMNINA SPREMNIKA SA ZRAKOM

2 LITRA

ŠIRINA X DUŽINA X VISINA

360 MM X 260 MM X 625 MM

MASA PRAZNI SPREMNIK / NAPUNJENO

10.3 KG / 23.3 KG

MATERIJAL SPREMNIKA

NEHRĐAJUĆI ČELIK 1.4301-SS304

MATERIJAL NARAMENICA

VATROOTPORNA SINTETIKA

ZATVARAČ SPREMNIKA / RUČKE

LIM / KROMIRANI ČELIK

VENTIL OTPONAC

RUČNI VENTIL; 6,3 BAR

CIJEVI ZA VODU I ZRAK

BRZI SPOJEVI

ULAZNI FILTER ZA VODU

MREŽASTI, 0.6 MM

RADNI / ISPITNI TLAK

6 BAR / 7.8 BAR

PREPORUČENA KONCENTRACIJA DODATAKA VODI

0.5 DO 1.0 %

 

IFEX KOLICA

IFEX kolica sa spremnicima sredstava za gašenje zapremnine 35 I 50 litara omogućavaju vatrogascu gašenje i većih požara od početnih. On može koristiti klasični izolacijski aparat i još uvijek biti mobilan i fleksibilan. Kapacitet vode koji omogućava do 100 impulsnih hitaca pružaju mogućnost stavljanja većih požara pod kontrolu.

ifex pu 5

 

Na kolicima se nalazi spremnik za sredstvo za gašenje, spremnik zapremnine 6 litara za zrak i regulator tlaka sa dva izlaza. Ova jedinica je napravljena na sklopu sa kotačima sa sjedištima za impulsnu pušku, spremnik za zrak i 15 metara spojnih cijevi

VATROGASNI MOTOCIKLI

IFEX vatrogasni motocikli osmišljeni su kao specijalno rješenje za brzu početnu navalu u urbanim područjima gdje klasična vatrogasna prometna sredstva imaju teškoća u kretanju. Danas se upotrebljavaju za razne namjene na mjestima gdje je potrebna velika mobilnost i fleksibilnost vatrogasnih prijevoznih sredstava za svladavanje vatre u početnim fazama.


13 litarna IFEX naprtnjača sa 1 litarnom impulsnom puškom montirana je na motocikl u posebno izrađena sjedišta. Za vrijeme vožnje, čitav sklop može biti zaštićen kućištem koje omogućava lakše i bolje upravljanje i vožnju na cesti.


vatrogasac Danijel Brleković