Fizička pripremljenost vatrogasaca

BITI FIT!

U JVP Karlovac održano je inicijalno mjerenje fizičke pripremljenosti zaposlenika. Tom je prigodom još jednom predstavljen program vježbi naslovljen “Moj trener”, kojega su osmislili Željko Černić i Boris Banjan profesori fizičke kulture i treneri. Interaktivni program vježbanja izdan je uz pomoć tvrtke “Vatropromet”.

Tjelesna je kondicija preduvjet za obavljanje posla vatrogasca. U svakodnevnom poslu vatrogasci se susreću s velikim fiziučkim naporima, bilo da se radi o prenošenju tereta, ili spašavanju osoba. Štoviše, fizička pripremljenost može samom vatrogascu spasiti život, poglavito u uvjetima požara i drugih akcidenata.
Kao i u cijeloj hrvatskoj populaciji, najveći je problem pretilost u dijela vatrogasaca. Podaci govore da samo oko 30 % vatrogasaca ima primjerenu tjelesnu težinu, dok oko 36 % ima problem s prekomjernom težinom. Razlozi za ovakovo stanje najviše leže u načinu ishrane, ali i u nepostojanju redovitog fizičkog vježbanja u najvećem dijelu naših javnih postrojba. Kod prehrane problem je brza hrana, koja je prilično omiljena i u vatrogasaca. Brzo hranjenje, hrana obilna masnoćama i neredovito uzimanje obroka velik su i prepoznat problem. Zato stručnjaci preporučuju da se jede barem pet puta dnevno, ali pomalo, te da se bira način prehrane. Kuhano, a ne pečeno – osnovna je preporuka.
Uz to se valja i kretati. Program ŤMoj trenerť rađen je na temelju baterije testova Euro-Fit, koja je poznata u cijelome svijetu. No, specifičnost ovog programa vježbi jest u tome da su vježbe primjerene upravo poslu vatrogasca. Ove vježbe su usmjerene na povećanje aerobne sposobnosti organizma, ali i rad onih grupa mišića koje su izložene naporima u vatrogasnome poslu.
ŤMoj trenerť usmjeren je jednako na poboljšanje motoričkih sposobnosti, ali i funkcionalnih i situacijskih. Ove zadnje naročito su važne za vatrogasca koji se često može zateći u prostoru koji onemogućava kretanje. Dim, slaba vidljivost, visoka temperatura – to su sve teškoće ovog zanimanja.
Samo inicijalno mjerenje sastoji se od sedsam radnih točaka. Prva je tapping, odnosno aparat koji mjeri broj udaraca na točno određena mjesta koje ispitanik postiže u dvadesetak sekundi. Drugo mjerenje odnosi se na savitljivost: sa nogama uz bok vrlo jednostavnog uređaja ispitanik mora vrhovima prstiju i bez savijanja nogu gurnuti mjerač ispod razine stopala. Potom se mjeri broj Ťtrbušnjakať u određenom vremenu, a zatim i snaga šake, odnosno pritiska. Na poseban se način zatim mjeri visina odraza i na kraju količina masnoće u tijelu. Posljednje se čini posebnim aparatom koji putem prolaska slabe struje kroz tijelo daje podatak o tjelesnom sastavu ispitanika.
Zadnja točka mjerenja jest trčanje pruge od 2.400 metara. Kako se u JVP Karlovac već započelo sa programom ŤMoj trenerť rezultati inicijalnog mjerenja pokazali su solidne rezultate. Pri tome je bitno znati da je cijeli program individualiziran, što znači da se ne očekuju jednoliki rezultati kod ljudi razne životne dobi. Štoviše, vježbe se programiraju individualno do te mjere da svaki pojedinac može korištenjem interaktivnog CD-a osmisliti svoj trening. Pri tome se čak poštuje i razlika biološke i kronološke dobi svakog pojedinca.
Na početku programa je dijagnostički dio programa, gdje se unose podaci o dobi, visini i težini svakog vatrogasca. Uzimaju se u obzir i morfološka obilježja osobe – broj otkucaja srca u mirovanju, postotak masnog tkiva i ostalo. Potom u obzir dolaze i funkcionalna, aerobna obilježja (maksimalan primitak kisika), mišićno-koštana i motorička obilježja itd.
Velik dio programa čini kardio program, koji vodi računa o četiri obilježja: zona zdravog srca, redukcija masnog tkiva, te razvoj aerobne i anaerobne izdržljivosti. Kroz vježbe koje su popraćene kratkim video ilustracijama svaki vježbač može razvijati određene skupine mišića, a razina rada se vidi kroz četiri skupine ciljeva vježbanja. Prva skupina je povećanje mišićne izdržljivosti. Potom slijedi umjereno povećanje snage i mišićne mase, zatim ostvarenje maksimalne snage i bitno povećanje mišićne mase te na kraju povećanje maksimalne i eksplozivne snage, što je u vatrogastvu često potrebno u onim najzahtjevnijim intervencijama.
“Moj trener” nije body building, niti bilo koja poznata srodna disciplina. To je doista originalan program primjeren vatrogastvu. Najveći broj pitanja na prezentaciji ticao se čestoće treninga. Već dva puta tjedno po sat vremena daje odlične rezultate i napredak je primjetan – rekao je trener Černić, dok bi vježbanje tri do četiri puta tjedno bilo idealno. Nažalost, u velikom dijelu naših javnih postrojba ne postoje prostorije u kojima bi se moglo organizirati vježbanje. Neki se snalaze organiziranjem vježbanja u dvoranama izvan JVP, dok drugi imaju improvizirane kabinete. Ipak, u najviše slučajeva vježbanje nije organizirano, odnosno, prepušteno je brizi pojedinca.