DCS-5020 Digitalna upravljačka konzola

KARAKTERISTIKE

– jedan do šest operatera
– bežična veza sa TETRA infrastrukturom
– mogućnost konfiguracije prikaza na ekranu
– široka paleta audio sučelja
– ekran kao grafičko sučelje (GUI)
– do 28 komunikacijskih kanala

UVOD

DCS-5020 je Zetronova nova digitalna upravljačka konzola za potrebe manje operacijsko-kontrolne sobe. Kombinirajući telefoniju sa digitalnom i analognom radijskom kontrolom, DCS-5020 sistem podržava do 28 ulaznih sučelja i 6 zaslonom baziranih operatorskih konzola. DCS-5020 nalazi svoju profesionalnu primjenu u sustavima za hitnu pomoć, transportnim, komunalnim i privatnim sustavima.

Iako nudi mnoge opcije tradicionalnog konzolnog sistema, DCS-5020 je baziran na arhitekturi distribuiranog procesiranja koji miče potrebu za centralom, čak i sa višestrukim operatorskim pozicijama. To osigurava puno različitih rješenja , pa i samo sa jednom operatorskom pozicijom, te pruža mogućnost sistemu da se vrati u prvobitno stanje nakon obavljanja kritičnih aplikacija.

OPIS UREĐAJA

DCS-5020 integrira radio i telefoniju, upravljanje pozivima, opciju nadgledanja i logiranja u jedno operacijsko sučelje. Sistem podržava između 24 i 28 portova, ovisno o konfiguraciji, svaki s mogućnošću povezivanja prema telefonskim ili radijskim krugovima. Postoji do 6 međusobno povezanih operacijskih pozicija koja uključuju PC i monitor, AUI (zvučno sučelje) jedinicom te izbornim dodacima kao što su slušalice, mikrofon, PTT preklopnik, te tastatura.

Računalo pokreće Zetronov Integrator DCS softver baziran na Windowsima, prikazujući grafičko korisničko sučelje (GUI) za monitoriranje i kontrolu telefonskih i radio linija koje prikazuje telefonske ili radio kanale i sistemske kontrolne funkcije dostupne operateru. Video monitor može biti full-size SVGA/LCD ili kompaktni LCD tako da zadovolji potrebe kontrolne sobe.

Touchscreen i trackball kontrola također je omogućena. AIU sadrži 2 zvučnika i mikrofonski priključak. Svaki od zvučnika imaju kontrolu zvuka, jednu za aktivni razgovor audio, te jednu za promatrani audio. Postoje 4 gumba koji mogu parallel ili override on-screen kontrole. AIU je obično smještena ispod video monitora ali se može montirati na različite pozicije.

Klasični računalni zvučnici i slušalice mogu zamijeniti AIU čime će smanjiti potrebe radnog prostora. Digitalno preusmjeravanje i povezivanje prema telefonskim i radio kanalima postiže se kroz kompaktnu DCS-5020 digitalnu centralu. Svaki digitalni prespojnik podržava do 6 ulaza koji mogu biti povezani s konzolom zvučnog, telefonskog ili radio kruga. Dodatni ulazi osigurani su sa dodatnim digitalnim prospojnicima povezanim zajedno koristeći E1 kabel. Svaki međusobno spojeni digitalni prespojnik i ulazna sučelja na prespojniku mogu se pristupiti od bilo kojeg digitalnog preklopnika u E1 petlji.

U sustavu sa više operatera radio i telefonski resursi na svakom prespojniku mogu se dijeliti zajednički na svim operaterskim pozicijama unutar sustava. U neželjenoj situaciji, da se jedan od digitalnih prespojnika pokvari, to će imati utjecaj na samo operatera spojenog na prespojnik kao i telefone i radio uređaje spojene na njega. Svi ostali resursi ostati će dostupni za ostale operatorske pozicije.

DIGITALNI PRESPOJNIK – MODULARNA IZVEDBA

Zahtjevana sučelja određuju izbor modula koji se stavljaju u prespojnik. Moduli koji su trenutno dostupni:
– PABX
– Direktna telefonska linija
– Konvencionalni radio
– TETRA

OPERATORSKE FUNKCIJE

Operatorsko sučelje može se konfigurirati prema individualnim zahtjevima, sa grafičkim prikazom linijskih, funkcijskih te statusnih tipki.

Linijske tipke dodijeljene individualnim ulazima –
telefon, PABX, radio, intercom ili preprogramirane radne grupe.
Primjeri:
Analogna telefonska linija
Lovac na telefonske pozive
Konvencionalan radio
TETRA radio itd.

Funkcijske tipke dopuštaju operateru odabir specifičnih
operacija te uključuju:
biranje i memorijsko biranje
odgovori sljedeći
počisti
čekanje
višelinijski poziv
transfer poziva
radio/radio i radio/telefon
grupni poziv (TETRA)
direktni mod (TETRA)
statusni mod (TETRA)

3. Statusno područje pokazuje informacije o konzoli:
audio mod – zvučnici/slušalice
datum i vrijeme
komunikacija sa digitalnom centralom

APLIKACIJE

Kombinacija telefonije, konvencionalnog radia i TETRA sustava podržava spektar konzolnih aplikacija. Bežična TETRA konfiguracija nudi inovativna rješenja za rastuće TETRA okruženje.

TETRA Bežična konzola

DCS-5020 spaja se na TETRA sistem kroz broj fiksnih Motorola TETRA radiouređaja, umjesto kroz direktnu konekciju prema TETRA infrastrukturi.
Biramo bežičnu konzolu, zbog toga što direktna veza prema TETRA infrastrukturi nije pogodna za aplikaciju, ili je nije moguće realizirati zbog lokacije kontrolne sobe. Operater može upravljati i nadgledati veći broj zasebnih grupa mobilnih postaja, pristupati telefonskim linijama te pružati telefonsko prospajanje prema zahtjevanom. Integrirana radio i telefonska funkcionalnost dopušta operateru javljanje na telefon i funkcije dispečera. Za operatera koji je izvan mrežnog područja ili želi pristupiti mreži u drugoj regiji, DCS-5020, može se opremiti sa Model 232 Data/Voice multipleksorom dajući pravi udaljeni pristup preko dial-up telefonske linije, privatne žice, mikrovala ili ISDN-a znači da se troškovi povezivanja javaljaju kad je određeni krug u uporabi. Organizacije sa udaljenim uredima u različitim gradovima ili državama mogu pristupiti udaljenim regionalnim TETRA mrežama i imati jednaku funkcionalnost kao lokalni radio. Za javne mrežne operatere to je mogućnost dohodka, dovodeći organizacije koje se inače ne bi pretplatile budući da su njihovi uredi izvan pokrivanog područja.
Za privatne mreže, DCS-5020 dostiže efektivan raspon mreže i dozvoljava osoblju u jednoj regiji direktan pristup mreži u drugoj regiji. Organizacije kao što su službe za slučajeve nužde također mogu dobiti pristup međusobnim regionalnim mrežama uključujući direktni pristup nekom izoliranom položaju kad je mreža u padu.

Mobilni upravljački centar

Mobilni upravljački centri mogu biti postavljeni za posebna događanja, pri nesrećama ili drugim većim incidentima, instalirajući DCS-5020 u vozila ili transportirane . Operater može imati pristup višestrukim TETRA govornim grupama, analognim radio kanalima ili telefonskim krugovima za upravljanje osobljem za otklanjanje incidenata. Za stvarne mobilne aplikacije, telefonski ulazi mogu biti opremljeni sa GSM terminalima za bežičnu telefoniju.

FALLBACK kontrolni centri

DCS-5020 ima posebnu aplikaciju za TETRA korisnike da bi osigurao održavanje osnovne komunikacije u slučaju grešaka ključnih elemenata infrastrukture sustava. Greške na mrežnom kontroleru, linkovi prema baznim postajama, ili primarnim kontrolnim sobama su adresirani putem DCS-5020 fallback solucije koja zadržava kritičnu komunikaciju između kontrolne sobe i osoblja na terenu. Baziran na zahtjevima korisnika, Zetron je konfigurirao spektar rješenja za fallback aplikacije, spajajući DCS-5020 sa modelom 390 TETRA kontrolerom i Model 232 Data/Voice multipleksorom.

Male kontrolne sobe

DCS-5020 je ekonomično rješenje za male kontrolne sobe kao što su regionalne vatrogasne službe, policija, sportska igrališta, industrija, luke i brodogradilišta. Donosi nam brojna rješenja velikog kontrolnog centra primjenjivog za manju kontrolnu sobu. Može biti upotrijebljena kao kontrolna soba za veće incidente bez utjecaja na ulogu primarnog kontrolnog centra.
Funkcionalnost integriranog radija i telefonije dopušta operateru obavljanje preuzimanja poziva i dispečing.

Kombinirani kontrolni centri

Za operatere koji se premiještaju sa konvencionalnog prema TETRA radiju, DCS-5020 pruža premosnicu omogućujući operaterima upravljanje obima mrežama sa jedne lokacije.Operater može dodatno postaviti interkonekciju ili prospojnik između dvije tvrtke tako da terensko osoblje jedne mreže može razgovarati sa drugim.

SRODNI PROIZVODI

Model 232 Data/Voice Multiplexer (za daljinsko upravljanje)

Model 232 radi u spoju sa DCS-5020 kada se koristi sa TETRA radiom, omogućujući fiksnom TETRA radiju da bude odvojen od digitalnog prospojnika. Model 232 spaja glas, zvuk i digitalne kontrolne signale sa operaterske pozicije, ili fiksni radio tako da se fiksni radio može povezati sa prospojnikom preko telefonske infrastrukture. Koristeći telefonsku infrastrukturu- PSTN, iznajmljenu liniju, ISDN, mikroval, GSM – znači da se fiksnom radiju može pristupiti sa udaljene bazne postaje.

SPECIFIKACIJE

Digitalni prospojnik – 45 mm visina
430 mm širina
240 mm dubina

Zvučno sučelje (AIU) – 90mm visina
430mm širina
240 mm dubina

OKRUŽENJE

Radna temperatura – 0 do 50°C
Temperatura skladištenja – -10 do 60°C
Napajanje – 85 do 260 Vac, 47 do 63 Hz
96 VA max po uređaju

POTREBNA KONFIGURACIJA RAČUNALA

Procesor – Intel Pentium, ekvivalentan ili bolji.
250MHz ili više.
Operacijski sustav – Microsoft Windows 2000
Professional, posljednje izdanje
Baza podataka – Microsoft MSDE 2000 ili noviji po potrebi
Radna memorija – 256MB RAM ili više
Tvrdi disk – 4GB ili više
Izmjenjivi disk – 3.5“ 1.44 MB floppy drive & 4x CDROM ili više
Video kartica/monitor – Super VGA (1024 x 768 pixel) ili bolja.
256 boja ili više. 17“ ili veći CRT, ili 15“
Ili veći LCD monitor preporučen.
Pokazivač – miš, trackball ili touchscreen potrebni.
Tipkovnica – tipkovnica je potrebna za instalacije te za
Nadzor.
Zvuk – zvučna kartica preporučena.