Boravak hrvatskih vatrogasaca na obuci u Njemačkoj nije prošao medijski nezapaženo.

Jedna od najpoznatijih njemačkih Internet stranica iz područja vatrogastva http://www.feuerwehr-weblog.de/ objavila je kratku reportažu, foto galeriju a uskoro i video reportažu sa obuke hrvatskih vatrogasaca.

http://www.feuerwehr-weblog.de/2007/06/09/der-laengste-tag/ Reportaža
http://www.flickr.com/photos/40833837@N00/sets/72157600327899579/ Foto galerija
http://www.erhatec.de/index.php?id=105#c429/ Trening centar ERHA-TEC također je objavio reportažu
http://www.flickr.com/photos/58364919@N00/sets/72157600138577863/ Još fotografija

Ciljevi ove obuke

Pomalo se krivo razmišlja o ovoj obuci samo kao flashover obuci ili obuci u simulatorima plamenih udara, no to nije ništa drugo nego obuka o ponašanju požara u prostoru (Compartment fire behavior training) ili bi možda bolje bilo reći upoznaj svog neprijatelja a to je vatra.

Kako vatrogasac može na siguran način, u uvjetima najbliže mogućim na intervenciji, sa zaštitnom opremom koju koristi, sa kolegama sa kojim radi, sa mlaznicom koju koristi upoznati tog požarnog neprijatelja? Sigurno ne gledajući prezentaciju u Powerpointu, no upoznati ponašanja požara u prostoru u simulatoru uz dobre instruktore i puno volje – možda.

Ta obuka ne služi da vatrogasci unutar kontejnera ili promatrači izvan kontejnera pasivno promatraju specijalne efekte požara. Obuka u ovim kontejnerima u kojima se koristi gorivo za požare klase A nije i ne može biti konkurencija ostalim vrstama vatrogasne obuke ili možda dolazećem plinskom kontejneru već samo nužna i dobrodošla nadopuna.

Ciljevi obuke Ponašanje požara u prostoru u simulatorima plamenih udara nisu vezani isključivo uz Flashover kako se često krivo shvaća. Oni također nisu predviđeni za bezrazložno mučenje vatrogasaca već služe za učinkovito i sigurno uvježbavanje jednog (manjeg!) dijela vatrogasne taktike.