Američka vatrogasna postrojba s hrvatskim korijenima

Da hrvatsko vatrogastvo ima dugu povijest poznato je, no da hrvatsko vatrogastvo ima dugu povijest i u Sjedinjenim američkim državama manje je poznata činjenica. Hrvatski iseljenici, nakon odlaska iz domovine svugdje su se brzo i aktivno uključili u društva zemalja u koja su se iselili. Da su se Hrvati uključili u vatrogasnu djelatnost pokazuje nam slijedeći slučaj iz Sjedinjenih američkih država.
Dobrovoljna (doslovan prijevod bi bio “Prijateljska”) vatrogasna postrojba grada Bresslera jedna je od 6 vatrogasnih postrojbi gradskog okruga Swatara koji se nalazi u centralnom dijelu okruga Dauphin Američke savezne države Pennsylvanie. Gradski okrug Swatara ima oko 25 000 stanovnika koji žive na 17 četvornih milja a grad Bressler koji se nalazi u gornjem dijelu gradskog područja malih je dimenzija: samo 0,5 milje širine i 1 milju dužine te ga čine isključivo stambena područja. Vatrogasna postrojba grada Bresslera godišnje ima 400 intervencija u gradu Bressleru i okolnim područjima kojima uskače u pomoć.
Povijest

Grad Bressler je osnovan 1856 godine, a do 1908 godine se je zvao New Benton. Grad je nazvan Bressler prema jednom od tadašnjih najstarijih stanovnika. Potreba za učinkovitom zaštitom od požara dovela je do osnivanja Dobrovoljne vatrogasne postrojbe Bressler 30. 03. 1920 godine. Prvu opremu za gašenje požara dobili su od susjednih postrojbi-konjsku zapregu sa opremom za gašenje požara a 1920 godine uselili su se u novoizgrađenu vatrogasnu postaju. Vatrogasna postaja u kojoj se i danas nalazi Vatrogasna postrojba sagrađena je 1936 godine, a te iste godine nabavljeno je i prvo vatrogasno vozilo. Tokom slijedećih godina postrojba se aktivno bavi vatrogasnom djelatnošću, no istovremeno je uključena u društveni život grada. Svih ovih godina postrojba se redovito opskrbljuje novim vatrogasnim vozilima, a sve prema potrebama rada u suvremenom američkom društvu. Postrojbu su osnovali doseljenici iz raznih zemalja, a posebno mjesto pri osnivanju, kao i danas čine upravo Hrvati.
Oznaka postrojbe

Da su pripadnici postrojbe ponosni na svoje hrvatske korijene pokazuje i izgled amblema postrojbe. Amblem koji simbolično prikazuje povijest Vatrogasne postrojbe Bressler prikazuje

Crveno-bijelu šahovnicu-hrvatski grb za osnivače postrojbe koji su bili hrvatskog porijekla.
Trokut i oko – za bogobojazne stanovnike
Jegulja – za okrug Swatara
Keystone – za Pennsylvaniu
Mišićavu ruku i sjekiru – vatrogasce
Staru konjsku zapregu – kao simbol napretka postrojbe.
Vozila
Postrojba raspolaže sa tri vatrogasna vozila:

1. Engine 41

Godina proizvodnje: 1984
Pumpa: 1500 gallona/min
Spremnik vode: 750 gallona
(1 gallon=3,78 litara)
Vitla za brzu navalu
7 tlačnih izlaza
Termalna kamera

2. AIR/LIGHT 41 (zrak/rasvjeta)

Godina proizvodnje: 1984
Kompresor za punjenje izolacijskih aparata
Vitla za brzu navalu
El. Generator+rasvjeta

3. Special Unit 41-Specijalno vozilo 41

Godina proizvodnje: 1984
Za prijevoz ljudstva
Za hitnu medicinsku pomoć
Članstvo

Postrojba trenutno ima 36 aktivnih članova. Od toga: 5 vatrogasnih časnika (fire officers), 14 vatrogasaca, 6 administrativnih časnika (administive officers) i 11 ostalih članova. Među članovima mnogo je poznatih prezimena kao: Špoljarić, Plešić, Musa, Topoš, Radić, Leščanec, Rastovac.
Intervencije

Postrojba godišnje broji oko 400 intervencija, koje uključuje požare, tehničke intervencije i hitnu medicinsku pomoć. U povijesti postrojbe bilo je raznih intervencija, no posebno se ističe pad aviona na kuću 24. veljače 1977. prilikom koje je poginulo 9 osoba.

Mnogo je Hrvata druge ili treće generacije koji rade kao vatrogasci u Sjedinjenim američkim državama, ali i drugim svjetskim državama, no malo gdje su Hrvati ostavili toliko veliki pečat kao u ovoj Pennsylvanijskom gradiću .

Amblem postrojbe je izložen u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba-Vatrogasne postaje Centar i zauzima zaista posebno mjesto među brojnim amblemima vatrogasnih postrojbi iz cijelog svijeta. Više informacija o Vatrogasnoj postrojba grada Bresslera možete dobiti na web stranici: http://www.bresslerfire41.com/

Siniša Jembrih, dipl. ing.
profesionalni-vatrogasci-zagreb