7. obljetnica tragedije na Kornatima

Kornatska tragedija dogodila se 30. srpnja 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je smrtno stradalo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23. godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Ovaj je događaj jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Ljeto 2007. godine prouzročilo je velike probleme sa požarima diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Jedan požar izbio je i na Kornatima, na koji su helikopterom upućeni vatrogasci. U jednom trenutku, koji je još uvijek predmetom mnogih rasprava, požar je iznenada zahvatio vatrogasce i uzrokovao opekline.

Poginulo je šest vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD Tisno i Vodice: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman. Sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu, od kojih je petero prebačeno u Zagreb: Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević, te su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina po tijelu. Posljednji je u splitskoj bolnici preminuo Ante Juričev – Mikulin. Jedini preživjeli, Frane Lučić, nakon dugotrajnog je liječenja u splitskoj bolnici otpušten kući.