Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 497 bytes written, possibly out of free disk space in /home/admupvh2/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 426

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/admupvh2/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php:426) in /home/admupvh2/public_html/components/com_jfbconnect/libraries/provider/facebook.php on line 332
Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti na radu

Dobro došli na obnovljene Internet stranice Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, koje su postavljene tijekom ljeta 2013. godine.

Nadamo se da će članovi Udruge ove stranice koristiti za pronalaženje i razmjenu saznanja i iskustava iz vatrogasne struke.

 

Administratora portala možete kontaktirati putem adrese e pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nalazite se ovdje: NaslovnicaZakoniZakoniPrijedlog izmjena Zakona o zaštiti na radu

Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti na radu

Komentar na Nacrt novog Zakon o zaštiti na radu s prijedlogom izmjena

Članak 97. Stvarna nadležnost 

Predloženi stavak 1) ovog članka trebao bi glasiti:

Stavak 1) Inspekcijski nadzor nad provedbom ovog Zakona i na temelju njega donesenih propisa obavlja inspektor rada tijela državne uprave nadležne za poslove inspekcije rada.

Predloženi stavak 2) ovog članka trebao bi glasiti:

Stavak 2) Inspekcijski nadzor nad provedbom posebnih propisa o zaštiti zdravlja i sugurnost na radu za pojedine djelatnosti, poslove i opasnosti obavljaju inspektor rada tijela državne uprave nadležne za poslove inspekcije rada i inspektori rada tijela državne uprave nadležnih za pojedina područja, u skladu s posebnim propisima, primjenjujući odredbe ovog Zakona i na temelju njega donesenih propisa na sva pitanja koja nisu uređena posebnim propisom.

Obrazloženje

Smatramo da nadzor nad primjenom pravila zaštite na radu (osnovna, posebna i priznata), kao preduvjet za upravljanje razinom rizika, trebaju se dodijeliti inspekciji rada kao tijelu državne uprave koje je jedino osposobljeno da nadzire primjenu pravila zaštite na radu. Dosadašnja praksa pokazuje da ostali inspektori tijela državne uprave nadležni za pojedina područja nadziru uvjete za obavljanje djelatnosti, a ne nadziru primjenu pravila zaštite na radu. Razlog tome vidimo u samim propisima kojima se reguliraju pojedine djelatnosti, u kojima se ne govori o primjeni pravila zaštite na radu, već o ispunjavanju uvjeta Za obavljanje djelatnosti.

Isto tako smatramo da nema potrebe stvarati posebna inspekcijska tijela, odnosno educirati i opremiti postojeća tijela državne uprave nadležna za pojedina upravna područja, kada već postoji inspekcija sa stručnim znanjima i vještinama.

Zbog nenadležnosti inspekcije rada u djelatnosti kao što su vatrogastvo i dr. javljaju se često problemi kod ostvarivanje prava radnika po osnovi svih vrsta poremećaja (ozljeda, profesionalnih bolesti ili smrtnih slučajeva). Zbog svega tog ne postoji niti evidencija na razini statistike o najčešćim uzrocima poremećaja kao preduvjeta za preventivno djelovanje.

 

Mišljenje na predložene izmjene članka 97, podržavaju :

  1. mr.sig Dinko Jurjević, predavač na Veleučilištu u Rijeci
  2. Predrag Stamneković, dipl.ing, predavač na Veleučilištu u Rijeci
  3. Dario Bongolo, dipl.ing str, predavač na Veleučilištu u Rijeci
  4. Mladen Šćulac, dipl.ing, Županijski vatrogasni zapovjednik
  5. mr.sig Mensur Ferhatović, zapovjednik vatrogasne postaje
Privitci:
Preuzmite ovu datoteku (Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti na radu.doc)Originalni dokument730 kB
Idi na vrh